10/10/2018 Dionne

Ff ranten over Instagrammers

Jaaaa ik weet dat ik vorige week op sociale media een soort van heb ‘beloofd’ om mijn mening over bodypositivity te delen (omdat die niet louter positief is), maar ik kom er nog niet helemaal uit en heb ook niet zo veel zin om ‘s avonds nog mijn laptop open te klappen. Liever ga ik eindeloos apathisch door mijn Twitter- en Instagramfeeds scrollen. Hoewel dat laatste steeds minder leuk is en wel omdat:

De duizenden zwangerschapsaankondigingen

Dat hou ik natuurlijk zelf in stand door steeds als zo’n foto aan mij gesuggereerd wordt in het zoektabblad, er weer op te klikken. Maar voor mij is die zwanger-minibaby-fase voorbij dus kan het me ook niet zo veel meer schelen wie er nu weer allemaal zwanger is van z’n eerste of 13e kind (uitzonderingen daargelaten).

Coaches

Ze zijn hardnekkiger en alomtegenwoordiger dan zilvervisjes. Serieus, als ik iemand ga betalen voor ‘een goed gesprek’, wil ik minimaal dat die persoon een psycholoog is en dat ik de rekening kan indienen bij mijn zorgverzekering. En als het nou specialistische coaches waren, die adviseren over, weet ik veel, hoe je het best kan bonden met je cavia of zo. Maar dat is het niet! Denk ik tenminste, want het blijft allemaal supervaag. Een coach om ‘positiever’ te worden? Zelfverzekerder? Maar goed, ook dit hou ik zelf in de hand, want ik klik overal op uit fascinatie en ben nog steeds geen steek wijzer geworden. Maar ze blijven wel mooi als #ad in feeds en stories voorbijkomen.

Maar bovenal:

Dat gebedel om likes en volgers en geforceerde feeds in een bepaalde stijl met een bepaald filter. Ga weg. Nu volg ik zelf niet echt van die instagrammers met duizenden volgers die dan foto’s posten met stapels pizzadozen waaruit niks gegeten wordt en zo en ik stoor me er ook niet aan. Als jij graag in je zijden pyjama met kniekousen en broekloos in bed een croissantje eet met als caption een vallende-ster-emoji: lekker doen. Als je plezier beleeft aan zulke foto’s ensceneren en alles uit de kast te halen om een mooi plaatje te maken: lekker doen. Het is hun baan, en hoewel het zeker niet mijn droombaan zou zijn: leven en laten leven. Ik volg dergelijke accounts niet want ik vind het saai, maar ik vind het ook niet vervelend.

Wat doe je nou?

Wat ik wel vervelend vind, is wanneer ‘normale’ instagrammers (dus die er niet van leven en ergens tussen de 50 en 5000 volgers hebben of zo) en ineens moeilijk gaan lopen doen over hoe hun feed eruitziet, overal een idioot filter overheen gooien en in hun instastories gaan lopen aankondigen dat ze een nieuwe foto gepost hebben. Of om likes gaan zitten vragen als een foto enigszins achterblijft. Doe. Effe. Normaal. Ik voel me een beetje een oma nu ik dit allemaal typ, maar heb je nou echt niks beters te doen?

Ik snap best dat je het leuk vind om mooie plaatjes te maken en ik snap óók nog wel dat het leuk is als mensen daarop reageren of die plaatjes liken. Wat ik níet begrijp is dat mensen oprecht verdrietig, gekwetst, onzeker en somber worden als ze minder likes op hun foto krijgen dan gehoopt. En dan die volgers: waarom wil je er zoveel? Ook hier: ik snap dat het leuk is als veel mensen jou kennelijk een interessant persoon vinden. Maar waarom ga het vieren als je 500, 1000, of 5000 volgers hebt? Wat schiet je ermee op? Je kent die lui toch niet? Je hebt niet ineens 5000 vrienden. Waarom die obsessie met volgersaantallen? Tenzij je écht insta-influencer wil worden, dan snap ik het nog een soort van.

Oh nee toch niet.

Een carrière als instafluencer is volgens mij zó beperkt houdbaar. Voor je het weet is er iets nieuws en dan moet je nog maar zien of al die volgers meeverhuizen naar dat nieuwe medium en of je verdienmodel dan wel standhoudt. En in de jaren ertussen heb je dan vrij weinig aan je toekomstperspectief gewerkt. Maar in ieder geval hebben die lui nog een duidelijk doel, namelijk: geld verdienen. Die mensen achter die ‘gewone’ accounts echter, lijken het zich persoonlijk aan te trekken als een foto het minder goed doet. Waarom?

Voor de duidelijkheid: ik besteed ook veel tijd aan social media. Zowel aan het posten als aan het apathisch scrollen. Ik vind het leuk, soms leerzaam en op een bepaalde manier best verrijkend (en soms hersendodend, maar dat is een ander verhaal). Maar vervang alsjeblieft mijn telefoon door een Nokia 3310 op het moment dat ik huilend in een hoekje 8 tompoucen ga zitten vreten omdat ik mijn laatste foto maar 3 likes heeft gekregen of ik 2 volgers ben kwijtgeraakt.

Kijk hier had ik in het bos een kikker gevangen nadat ik er 5 minuten achteraan had gerend. Was best trots. Hier mocht N hem even vasthouden.

Nee dat heeft niks met bovenstaand verhaal te maken, hoezo?

Tagged: , , , ,

About the Author

Dionne Ik hou van lezen

Comments (2)

  1. Rosa

    Ik vind het ook een beetje stom, maar ik probeer er niet over te oordelen omdat ik vroeger ook een beetje zo was omdat ik jarenlang alleen maar gegaslight werd en als je zelfvertrouwen zo afgebroken wordt moet je het toch ergens vandaan halen :’) Dus bij die quasi-influencers denk ik ook maar, ze zullen er hun redenen wel voor hebben.

    Van die mensen die zich oprecht boos maken over dat algorimte snap ik trouwens ook niet zo goed. (Van dat algoritme zelf overigens ook niet, maar boeiend). Vooral niet als ze dan in hun stories een screenshot van hun feed gaan posten met een sticker over die nieuwe post heen, en dat je dan gaat kijken en blijkt dat het dan de zoveelste foto van een boerenkoolsmoothie is. Maar ja, aan de andere kant, ook zelf weten.

    • Rosa

      Oh ik was nog niet klaar. Soms heb ik zo’n bui dat ik mijn instie op openbaar zet en allemaal heel erg heftige shit ga posten en kuthashtags ga gebruiken. Dan krijg ik altijd meteen 10 van die geautomatiseerde comments van “nice pic!!!” of een of andere emoji of “lovely!” en dat soort dingen. Dan voelt het ook een beetje alsof de zombie apocalyps nadert. Misschien is instagram gewoon niet meer zo leuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *