05/11/2015 Dionne

Ik word een #fitgirl

Ik heb dus nog nooit in mijn leven aan krachttraining gedaan. Mijn fysio zei:

‘Huh?? Nog nooit? Maar zo zie je er helemaal niet uit!’

#egoboost.

Dat bleek achteraf dus niet zo goed voor me te zijn geweest. Ik heb namelijk de ‘langemensenkwaal’: rugpijn door krom zitten/staan/lopen/slapen. Nou oke, misschien niet slapen, maar je begrijpt mijn punt. En volgens de fysio kun je niet tegen jezelf zeggen ‘en voortaan ga je recht zitten’ en dat je dat dan doet, want je bent geen robot en bovendien heeft iedereen een soort natuurlijke houding waar lastig vanaf te komen is. Maar krachttraining zou dus moeten helpen. Jugh.

Sowieso ben ik pas vanaf mijn 20e een beetje gaan sporten. Dat vond de fysio ook onvoorstelbaar:

‘Jij dacht zeker: “dat is niet nodig met mijn figuur”?’

#egoboostnr2

Het was overigens wel nodig, want in mijn studententijd was ik op mijn toppunt zo’n 17 kg zwaarder dan nu. ZEVENTIEN ja. Had ik destijds helemaal niet door, ik dacht dat ik er best mee door kon. Pas nu ik foto’s terugzie, denk ik: ‘Oh ja. Daar kon wel wat af inderdaad.’

(Dat heb ik trouwens voor elkaar gekregen door minder bier te drinken en meer te fietsen. Scheelt je zo 15 kg in een half jaar).

Losse flodder-guns

Maar goed, die krachttraining dus. Nooit gedaan, want ik heb een bloedhekel aan de sportschool. Het enige dat ik deed wat een beetje in de buurt kwam, was kickboksen op de studentensportschool, 3,5 uur in de week. Niet dat ik er sterker door werd. Ik ontwikkelde wel arm- en rugspieren, maar ik had er niks aan, want na 2 jaar kon ik nog steeds niet planken en opdrukken. Loop je mooi voor lul met je guns.

In totaal heb ik geloof ik 4 of 5 jaar gekickbokst bij 2 verschillende sportscholen. Toen switchte ik naar hardlopen. En nu doe ik al meer dan een jaar bijna niks, want: zwanger + bevallen + geen zin om tijd te maken. En nu moet ik dus krachttraining gaan doen. Niet eens heavy duty of zo, gewoon met een rekbandje een beetje thuis oefeningen doen. Een paar minuutjes per dag.

#NoPainNoGain

Gisteren mocht ik voor het eerst oefenen onder toeziend oog van de fysio en ik bakte er niks van. Hij heeft me geloof ik 4 setjes van 10 arm-/rugoefeningen laten doen. En nu word ik al de hele dag getergd door intense spierpijn.

Ik heb dus nog een lange weg te gaan voordat ik #debesteversievanmezelf ben. Dat kwam eerlijk gezegd als een verrassing, want ik dacht dat ik al best wel awesome en badass en alles was. En die vetrol die soms over mijn broekrand puilt, is gewoon de awesomeness waar ik van overloop. Dat kan mijn kleding simpelweg niet handelen.

Kanttekening

Sowieso vind ik dat hele ‘de beste versie van jezelf worden’ nogal een eng idee. Dat suggereert dat je gradaties van ‘jou’ hebt die ieder meer of minder geslaagd zijn. ‘De beste versie van jezelf’ impliceert dat er dus ook een ‘matige versie van jezelf’ moet zijn, een ‘goede versie van jezelf’ en een ‘betere versie van jezelf’. En dat vind ik gek. Mijns inziens ben je gewoon. Hoe kun je nou een ‘slechte versie van jezelf zijn’? Iedereen heeft wel eens een off-day, maar ‘slechte versie’? Huh? Ik snap het gewoon niet.

Maar dat ligt dus aan mij, want Instagram puilt uit van de fitgirls en -boys die eerst een ‘niet zo goede versie van zichzelf waren’ en nu allemaal ‘hard op weg zijn de beste versie van zichzelf te worden’ en onderweg erg veel #progressie, #gains en #macro’s boeken. Of zo. Die snappen het kennelijk wél.

Dus wie brengt mij een bakje overnight oats en een recept voor een groene smoothie? Dionne gaat fitgirlen. Drie minuten per dag.

 

Tagged: , , ,

About the Author

Dionne Ik hou van lezen

Comments (4)

  1. Pff ja, goed punt over dat hele ‘beste versie van jezelf’. Beetje klaar met dat soort hypes eigenlijk. En die banden he… Ik doe nu dus in (hoe fout kinkt dit:) een sportklasje voor nieuwe moeders. Ka-pot. Echt. En ik heb dan wel 7 jaar heel intensief zo’n 6u per week in het krachthonk doorgebracht (omg hoe dan…). En nu geen (zin om) tijd (te maken) -> zo on point inderdaad. Maar #fitspo #yesyoucan enzo.

  2. Ja ik steun je wel. Ik heb overigens bedacht dat kan ook weer iets sportiever moet worden. Of zo.

  3. yvonne

    Wauw. Laat je t even weten als je het snapt? Dan snap ik het misschien ook. Ga je je Instagram nu ook volplempen met al die ##?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *