12/11/2015 Dionne

Niet het echte leven

Nog even los van dat social media ‘not real life‘ is (want nogal wiedes, alles, ALLES is ALTIJD een subjectieve weergave van de werkelijkheid, als er al zoiets is als een ‘werkelijkheid’. Zo, weer genoeg gefilosofeerd voor de komende 5 jaar), lijkt het mij nogal sterk dat iemands Instagramaccount een geïdealiseerde versie van zijn/haar leven is.

The best you got?

Laten we dan even niet mijn IG-account als uitgangspunt nemen, maar die van een willekeurige online influencer/fitgirl/fashionpersoon/foodie, etc. Als die persoon alleen de highlights van zijn leven toont, al dan niet in scene gezet, kan er dan echt niets beters worden verzonnen dan mason jars met smoothies, bakjes havermout met verschillende prutjes erop, moeilijke yogastandjes bij een zonsondergang en meetings met andere fitte, fashionable en feestende vreetzakken?

Waarom zet niemand dan een foto van zijn oma erop, bijvoorbeeld? Ik heb een hele lieve oma. Ze is heel belangrijk voor me en ik zie haar regelmatig. En weet je hoe vaak ze voorkomt in mijn Instagramfeed? Ik ook niet. Misschien wel 0 keer. Mijn moeder idem. Zussen, vriendinnen, huisdieren: nauwelijks tot niet. Mijn baby daarentegen domineert mijn IG-feed. En daarmee zijn we aanbeland bij het stukje ‘not real life‘.

Niet zo divers

Niet dat ik geen baby heb. Die heb ik wel degelijk. Maar daarnaast heb ik ook een vriend, een baan, een freelance onderneminkje en een auto. Ik spreek af met vriendinnen en met zussen. Ik eet vrijwel iedere week bij mijn moeder. En toch zie je alleen maar die baby (die weliswaar het leukste in mijn leven is, maar toch). Daarmee creëer ik wellicht een eenzijdig beeld van mijn leven, namelijk dat van thuisblijfmoeke die haar dagen louter vult met stukjes zompig gekwijlde rijstwafel van haar pantoffels schrapen. En dat is niet juist.

Dus nee, social media is not real life. Mijn real life is vele malen gevarieerder. En juist die momenten dat ik lunch met een vriendin of koffie drink met een zus, zijn de momenten dat ik mijn telefoon nogal eens vergeet te pakken. Of me ongemakkelijk voel om het überhaupt te vragen; ‘mag ik een foto maken?’ en ‘mag ik die dan ook op IG posten?’. Dus doe ik het allemaal maar niet en blijf ik stug posts plaatsen van broodkorstjes op de vloer. En dan valt het in het echt alleen maar mee.

 

Tagged: , , , , , , , ,

About the Author

Dionne Ik hou van lezen

Comments (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *