17/02/2016 Dionne

Passievrucht

Twee woorden waar ik rillingen van krijg in één samenstelling. Huu.

‘Vrucht’ want huu. Extra goor in het woord ‘zeevruchten’. Vrucht klinkt, als je probeert het los te zien van de betekenis, als een verschrikkelijke martelmethode. En dan bij een verloskundige ook nog eens terug proberen te rekenen wanneer de ‘bevruchting’ heeft plaatsgevonden. Geen wonder dat je libido de daaropvolgende 9 maanden tot ver onder het nulpunt zakt. Goed, tot zover mijn walging met betrekking tot ‘vrucht’. Want eigenlijk wil ik het hebben over ‘passie’.

Gatverdamme

‘Passie’ is net als ‘inspiratie’, ‘communiceren’ en ‘artikelen’ (dat laatste met name in blogland dan) een containerbegrip geworden waar je eigenlijk geen zak meer aan hebt. Alles en iedereen heeft maar passies, en naar aanleiding van dit stukje van Des moet ik ook zo nodig even mijn mening ventileren.

Korte versie:

Aldus Thomas van Luyn in Volkskrant Magazine

Normale mensen hebben geen passie. Ik ben een van de normaalste mensen die ik ken, dus ook ik heb geen passie.

Dan zijn er nog de mensen die vinden dat ze wel een passie hebben, maar bij wie dat in de praktijk best wel meevalt. Dit zijn mensen met een hobby, of mensen die vaker dan 3 keer per week naar de sportschool gaan, of mensen die meer dan 10 boeken per jaar lezen. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Die vinden iets leuk, of willen ergens beter in worden en besteden daar tijd aan. Helemaal prima. Geen passie.

Doe het niet

Overigens heb je zat mensen die dat inzien op het moment dat ze van hun passiehobby hun beroep willen maken. Het levende voorbeeld woont bij mij in huis, en maakt nooit meer voor de lol foto’s. Alleen nog voor geld. Om die reden wilde ik eigenlijk niet gaan schrijven voor geld. Schrijven is geen passie van me, eigenlijk niet eens echt een hobby, maar ik vind het wel leuk en ik weet dat hoe meer ik ‘in opdracht’ schrijf en redigeer, hoe minder ik voor mezelf schrijf en hoe minder plezier ik eraan beleef. Maar goed, op een gegeven moment kies je toch voor die centen en dan heb je nog het geluk om werk te doen waarvan je niet je ogen uit wilt krabben en dat best interessant is. Maar voor de lol schrijf ik nauwelijks meer, hooguit een miserabel blogje dat ik met het schaamrood op de kaken publiceer, want ja ‘het is al zo lang geleden, laat ik maar weer eens iets online gooien’.

Wat dan wel?

Mijns inziens is een passie iets waarvoor alles moet wijken. Olympisch atleten 6 dagen per week die voor dag en dauw opstaan om 3 uur in het zwembad te ploeteren voordat hun echte werkdag begint. En op dag 7 nog even 60 km fietsen. Of zo. Muzikanten die in bussen en vliegtuigen leven, van land naar land reizen zonder er iets van mee te krijgen, alleen om avond aan avond dezelfde nummers te spelen en daar steeds opnieuw een kick en voldoening uit halen. Omdat ze jarenlang paradiddles, toonladders en solo’s hebben geoefend tot hun vingers bloedden en de vellen aan hun handen hingen. Dat is passie.

Nou, dat heb ik niet hoor.

Maar ik heb wel een kind en dat is ook hartstikke leuk.

Tagged: , , , , , ,

About the Author

Dionne Ik hou van lezen

Comments (5)

 1. hahaha herkenbaar! (Laten we het ook eens hebben over LinkedIn omschrijvingen waar ik bijvoorbeeld een passion heb om creative content te writen als dedicated online communication specialist). En mijn jeukwoorden:
  Vulva
  Menstrueren
  Slipje
  Vochtig (vooral in combinatie met bovenstaande woorden, urgh)

 2. Elise

  ik vind “een hapje eten” vreselijk
  smikkelen
  smullen
  peuzelen
  nomnomnom
  oorlelletje
  korstje
  wond
  je wonden likken
  likken
  gapen
  smakken
  die 2 in combinatie

 3. Lin

  Volwassen mensen die het nog over mama en papa hebben.
  Vrouwen die het over hubby hebben. Mannen die het over mijn vrouwtje hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *