12/08/2016 Dionne

Mien Boerentrien over ‘fris’ en ‘sap’

Eén van de vele, vele redenen dat ik niet zo goed ga op kringverjaardagen (naast dat ik sociaal onaangepast ben en geen leverworst lust), is de volgende dialoog:

‘Wil je iets drinken?’
‘Ja lekker, doe maar iets fris

What the f is ‘iets fris’?! Fris is als je weet dat het lekker weer gaat worden en ‘s ochtends alvast zonder jas op de fiets stapt. Fris is wit beddengoed dat net is gewassen en buiten hangt te drogen. Een natte spons tegen je hoofd smijten. Dat is ook fris. Maar dat bedoelen ze nooit.

Dus dan vraag je:

‘Wil je dan water? Of ijsthee? Of cola? Of sap?’
‘Oh gewoon, iets fris, doe maar wat, maakt niet uit.’

In mijn huis krijg je dan dus water hè? En moet je dan eens die beteuterde hoofden zien. HET MAAKTE TOCH NIET UIT?!

Andersom is het minstens net zo erg. Als ik ergens ben, op een kringverjaardag dus, vraag ik meestal om ‘sap’. En dan krijg ik Dubbelfris.

Dubbelfris is geen sap. 

Niemand beweert dat ook, die lui van Dubbelfris al helemaal niet. Die noemen het ‘fruitdrink’. Geen sap. Een eerste vuistregel voor het bepalen wat wel en geen sap is:

Als het transparant is, is het doorgaans geen sap.

Met de uitzondering van appelsap en er zijn vast meer uitzonderingen, maar deze richtlijn is alvast een begin. Overigens schaar ik de ‘Dubbeldrank’ wel onder de sappen. En die goeie sullen van Dubbeldrank zijn zelf nog zo bescheiden om dat ‘drank’ te noemen. Echt sap is het tenslotte ook niet meer, maar op kringverjaardagen schuiven de normen op en dat weten ze bij Dubbeldrank heel goed. Maar toch voor de zekerheid dan maar de term ‘drank’ hanteren. Dat waardeer ik. En de combinatie sinaasappel-perzik trouwens ook.

N.B.: De eerstvolgende die op een kringverjaardag om ‘iets fris’ vraagt, krijgt een lekker glaasje augurkensap. Dat is kennelijk ook ‘fris’. 

"Friszoet van smaak"

 

Tagged: , , , , ,

About the Author

Dionne Ik hou van lezen

Comments (3)

 1. Mensen die iets fris willen en daaraan vasthouden (maakt niet uit wat) zijn idd stom. Ik ervaar het als eerste antwoord meer als een manier om opties te krijgen. 7Up bestellen als je gastheer/gastvrouw het dan niet heeft is toch een beetje gênant.

  • Dionne

   dan kunnen ze toch ook gewoon vragen ‘wat heb je?’ Inmiddels is ‘fris’ echt een jeukwoord voor mij, huu

 2. yvonne

  ik wil die gezichten wel eens zien als je ze zo’n pot voorzet. Of geef ze een glas met alleen een ijsklontje erin. Dat is ook fris.

  Ik ben ook allergisch voor dat antwoord. Net als voor: doe maar iets. WAT DAN?! Zeg gewoon wat je wil hebben mens. Zucht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *