29/01/2016 Dionne

Geef mij leesvoer

In februari ga ik een weekje ‘naar de zon’, zoals dat zo mooi heet. Dat leek heel lang nog een eeuwigheid weg, vooral omdat ik er niks voor hoef te doen. Ik heb niet avond aan avond zitten uitzoeken wanneer het waar lekker weer is en waar je voor een knaak en een bounty hele kreeften kunt eten (geen idee dus of dat kan op mijn bestemming, we gaan het meemaken). Ik hoef alleen maar op te dagen.

Dus ik zat lekker zorgeloos in het hier en nu, ook wel ‘januari’, te leven, totdat Marijn mij vroeg hoe het nou zat met de crèche (N. gaat niet mee. Marijn ook niet trouwens). Want het is maandag kennelijk al februari. Vette stress, paniek alom, want hoewel ik weinig anders mee hoef te nemen dan een bikini en ‘mijn goede humeur’ (HAHAHA. Nee. -_-), ben ik natuurlijk wel zelf mede- en eindverantwoordelijk voor mijn eigen vermaak. En aangezien vriend en kind – vooral kind – niet mee zullen gaan, betekent dat in mijn geval een leesmarathon van 7 dagen.

Daarom wil ik graag je top 3 (of top 5) boekentips, speciaal op maat voor mij.

Hier een overzichtje van mijn uitmuntende literaire smaak in bullet points.

Lievelingsschrijvers

 • Roald Dahl
 • Anne Rice
 • Sylvia Witteman
 • Jeremy Clarkson (die van Top Gear ja)

Lievelingsgenres

 • Horror/thriller
 • Boeken die bol staan van de galgenhumor, lugubere en macabere toestanden, met veel bloed en dooien
 • Boeken over sektes, intriges en complotten
 • Historische roman
 • Boeken die zich afspelen in het buitenland (koloniale roman (is dat politiek correct?), verhalen die zich afspelen in Arabische landen, verhalen die zich afspelen in drukke wereldsteden of juist op het platteland, met zo veel ruimtelijke vertellingen dat je die hooibollen(?) bij wijze van voorbij ziet waaien)
 • Grappige boeken
 • In beperkte mate: fantasy (na zo’n hele serie doorgewerkt te hebben, ben ik er meestal wel weer een paar jaar klaar mee)

Lievelingsboeken

 • The beach – Alex Garland
 • Interview with the vampire – Anne Rice
 • Het parfum – Patrick Süskind
 • Geen wonder dat moeder met de goudvissen praat – Ed Franck
 • Cirque du Freak – Darren Shan (en alle andere boeken in die serie)
 • Alle verhalen van Roald Dahl, zowel voor volwassenen als voor kinderen

Ik hou niet van:

 • Chicklit
 • Sci-fi (met uitzondering van ‘The Hitchhikers Guide to the Galaxy’)
 • Boeken die zich in de (dystopische) toekomst afspelen, tenzij die toekomst zo is beschreven dat het lijkt of het boek zich in het verleden afspeelt (bijv. ‘Het gulden vlies van Thule’ van Thea Beckman)

Nou, kom maar op. Wat moet ik écht nog downloaden/kopen/lenen?

Tagged: , , , ,

About the Author

Dionne Ik hou van lezen

Comments (13)

 1. Boeken aanraden blijf ik moeilijk vinden, maar als ik jouw lijstjes lees zou ik je deze boeken aanraden:
  Niccolò Ammaniti – ik ben niet bang
  Jess Walter – schitterende ruïnes
  John Irving – de wereld volgens garp

  Geniet van je vakantie 🙂

  • Dionne

   tnx! Garp heb ik al gelezen 🙂
   Die ‘Ik ben niet bang’ lijkt me heel spannend inderdaad, ik ga kijken of ik die ergens kan lenen!

 2. Thrillers:
  Ik reis alleen – Samuel Bjork
  Hou je adem in – Holly Seddon
  Alles van Jo Nesbo of Karin Slaughter
  Of de Robert Galbraith serie, zijn nu drie boeken (waarvan twee al in het Nederlands)
  IJsprinses – Camilla Lackberg

 3. Oh, ik heb ook een paar ‘volwassen’ boeken van Dahl in de kast staan, fijne verhalen! Ik moest hardop lachen om High Fidelity (Nick Hornby) en In a sunburned country(Bill Bryson), NL vertaling heet Tegenvoeters geloof ik. En ik gruwelde ooit bij Vogelman van Mo Hayder.

 4. Frederique

  Miss yellow hair, hello! van Iris Hannema. Heel leuk en grappig geschreven. Gaat over een NL chick die de wereld over reist en allemaal gekke en grappigd dingen meemaakt.

  The Rosie project en The Rosie effect van Graeme Simsion. Ook heel leuk en grappig geschreven. Leest lekker weg. Wil eigenlijk net verklappen waar het over gaat, je moet het zelf maar lezen 🙂

  Veel plezier op vakantie btw!!

 5. Lin

  Lastig, ik denk dat we niet dezelfde leessmaak hebben. Wellicht wat boeken van Japin; de zwarte met het blanke hart en de overgave vallen wel onder historische romans.

  Ik vond een paar jaar geleden boek van de dochter van Dahl ook leuk; playing with grown ups maar nu misschien niet meer.

  Joris Luyendijk en Nathalie Righton voor de verhalen in De Arabische landen (Egypte, Afghanistan).

 6. Omg The beach! Ik vond die film zo awesome en ik wil ook graag het boek lezen. Maar goed, ik moet het over jou hebben, niet over mij. Heb je The secret diary of Adrian Mole wel eens gelezen? Die is echt hilarisch (sorry, verder vind ik het zo moeilijk om tips te geven want behalve Anne Rice hebben wij volgens mij een totaal andere smaak).

 7. Ja hoi!

  1) Angelfall (of Penryn & the End of the Days series): Engelen zijn neergedaald op de aarde maar zijn superkut en Penryn komt per ongeluk met eentje in comraderie wat ze allebei heel kut vinden maar misschien ook niet. Disclaimer: wel een beetje dystipie.
  2) Shutter: Afstammeling van Van Helsing jaagt op geesten en HET GAAT FF MIS.
  3) the Martian, want JESAS HIJ ZIT IN ZN EENTJE OP MARS ZO SPANNEND lees deze alsjeblieft. Ook al is het scifi, het is mega luguber en interessant.
  4) Percy Jackson en van alles of Heroes of Olympus en van alles. Is fantasy en na die serie ben je voor de rest van je leven klaar. Maar de kids van de goden gaan allerlei missies doen om te zorgen dat de wereld niet in Oude Goden Hel & Verdoemenis komt. Ik houd heel erg van mythologie dus daarom leuk, en de stijl is simpel maar leest weg als een soort film/videospelletje waar je in zit.
  5) the Lunar Chronicles: Ouderwetse sprookjes in een cyborg-fantasy-sci-fi jasje.
  6) Warm Bodies. Zombieboy wordt verliefd op mens. Hartstikke grappig en leuk geschreven. Ook verfilmd.

 8. yvonne

  Alles van Suzanne Vermeer.
  En,Het literaire aardappelgenootschap van Guernsey.

 9. Ben je alweer terug van vakantie? Of kan ik je nog boekentips geven?
  Jonas Jonasson zul je waarschijnlijk wel leuk vinden (die heeft ondertussen drie boeken geschreven met titels die je bijna niet kunt onthouden omdat ze zo bizar zijn :-))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *