25/12/2016 Dionne

Over zure oude mensen

Ik word er een. Zo’n zuur oud mens.

Met een collega had ik het er laatst over, over onze vaders en dat die naarmate de tijd verstrijkt steeds meer klagen en overal onheil zien en de wereld gaat naar de klote en we gaan allemaal dood. Dat laatste is dan misschien waar, maar verder wil ik liever niet teveel meegaan in dit soort oude-lullen-gezeik.

Zeiken

We hadden het over professionele azijnpissers. Nico Dijkshoorn, Maarten van Rossum, Freek de Jonge, Youp van het Hek, Jan Mulder (maar die laatste doet me aan mijn vader denken en vind ik daarom wel weer leuk). Allemaal een beetje in de categorie van ‘als je niks leuks weet te zeggen, hou dan je grote waffel maar lekker.’ Niet dat ik vind dat je altijd alleen maar leuke dingen moet zeggen, maar zeiken om het zeiken (hoewel soms erg bevredigend) is een hellend vlak. Bovendien vind ik het vervelend als mensen ‘zomaar’ een mening over andere mensen gaan lopen hebben. Zonder dat ze per se iets met die andere mensen hoeven.

Deel vooral niet

Ik volgde laatst een twittergesprek tussen Nico Dijkshoorn en Bertolf en de eerste was op z’n zachtst gezegd niet van de laatste gecharmeerd en stak dat niet onder stoelen of banken. Waarom? Wat heeft die knakker aan die mening? Weet je hoe veel artiesten ik niet te pruimen vind? Een heleboel, maar ik ga ze dat echt niet vertellen, omdat

  • Zonde van mijn tijd.
  • Ze gaan héus niet ineens andere muziek maken. Ze gaan héus niet doordat ik mijn mening heb gegeven bij zichzelf denken: oh jee, nou als ZIJ er niks aan vindt, dan moeten we daar wat mee hoor. Dat kan zo niet!
  • Waarom zou mijn mening zo belangrijk zijn dat ik hem überhaupt moet delen? Ik vind van een heleboel dingen een heleboel dingen, maar wie heeft er wat aan om dat te weten? Vrijheid van meningsuiting is mooi, maar dat betekent niet dat je daarom maar als een ongeleid projectiel alles wat in je hoofd omgaat uit moet gaan kramen op social media. Dat doe je stiekem in WhatsApp-groepjes en met je geliefde tijdens saaie kerstdagen.

Dus dat is wél mijn mening en die heb ik hier even lekker gedeeld. Doe er vooral niks mee.

Het ligt allemaal aan mezelf

Oh ja en ik vind weliswaar ook dat de wereld naar de klote gaat en we allemaal doodgaan, maar ik vind óók dat de meeste mensen gewoon aardig en normaal zijn. Als ik op straat loop, of mensen om hulp vraag met iets, zijn de meeste mensen gewoon vriendelijk en beleefd. Ikzelf nog het minst want ik houd niet van koetjes-en-kalfjes, bejaarden in het openbaar en al helemaal niet van opmerkingen over mijn kind – hoe goedbedoeld en vriendelijk ook. Maar dat ligt dus overduidelijk aan mij, die mensen willen gewoon een praatje maken. En ik niet. Of ik ben zelf een van die mensen die ervoor zorgen dat andere mensen vinden dat de wereld naar de klote gaat. Dat kan natuurlijk ook. Maar ik denk het niet.

Oh ja, maar om op die eerste zin van dit verhaal terug te komen, dat ik een zuur oud mens word dus, na dat gesprek met die collega heb ik staan klagen over de service van Samsung en regelingen met betrekking tot werkdingen en over het feit dat mijn favoriete broodje mij nu eeuwig ontzegd is aangezien de toko die hem verkocht gesloten is. Dus ja. Ze probeerde me niet uit te lachen.

Tagged: , , ,

About the Author

Dionne Ik hou van lezen

Comment (1)

  1. yvonne

    ik ben het eigenlijk wel met je eens. Het is gewoon niet nodig om je mening ongevraagd te lopen verkondigen. In de meeste gevallen heb jij of de ander aan wie het gericht is of over wie het gaat er helemaal niks aan. Maar soms is ff zeiken gewoon lekker. zolang het maar niet 24/7 is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *