21/05/2017 Dionne

Twee keer anders dik zijn

Deze zwangerschap ben ik wel een stukkie zwaarder geworden dan de vorige keer. Toen ben ik in totaal 10 kg aangekomen in 41 weken. Nu zit ik al bijna op 15. Dat heeft denk ik verschillende redenen:

  1. Vorige keer ben ik 7 maanden misselijk geweest.
  2. Dit keer eet ik alles wat los en vast zit.
  3. Ik heb een walnotenverslaving.

Niet meer misselijk

De zwangerschapsmisselijkheid heeft vorige keer erg lang geduurd en kon me tot op het einde toe nog wel eens overvallen. Zelfs in mijn kraamweek ben ik nog misselijk geweest en had ik moeite met mijn avondeten wegwerken. Dan eet je dus niet zo veel. Bovendien zegt Marijn dat ik er toen ook bewuster op lette om niet teveel aan te komen. Ik kan me dat niet meer herinneren, maar kan me die redenatie wel voorstellen, aangezien ik geen idee had hoe mijn lichaam die 9 maanden zou doorstaan. Dus better safe than sorry. Ik kan me ook niet echt cravings herinneren, behalve boerenkool met worst. Ik werd net voor de zomer zwanger, dus dat was nogal een uitdaging, maar we aten dus wel iedere week boerenkool. Soms 2 keer. Verder kan ik me geen gekke eetgewoonten herinneren.

Deze zwangerschap ben ik maar tot ongeveer 12 weken misselijk geweest. Ik had me erop ingesteld dat die misselijkheid minstens tot week 20 zou duren, maar dat viel dus heel erg mee. Rond kerst kon ik gewoon mee eten en per 1 januari ben ik weer volledig beter gemeld op mijn werk en maakte weer mijn (toen) 32-urige werkweek.

Bij aanvang zwangerschap 1 vs. aanvang zwangerschap 2
Wat was ik eigenlijk een scharminkel nu ik het zo zie
Tweede zwangerschap iets betere foto's gemaakt toch wel

Cravings, cravings, cravings

Wat ik echt bizar veel eet, zijn walnoten. Van die grote zakken van de Lidl, weet je wel? Minstens 1 zak per week. Ja dan gaat het wel hard met die kilo’s natuurlijk. Ook ijs was niet aan te slepen. Ben&Jerry’s afgewisseld met citroenyoghurtijs, en af en toe een McFlurry, milkshake of softijsje. Chocola, ook zoiets. In mijn misselijke periode moest ik er niet aan denken, evenals koffie. Nu is eet ik zo een halve reep Tony in een kwartier. Of heksendrop, zure matten, tompoucen en andere dingen waarvan het glazuur van je tanden springt: afgelopen maanden vrat ik alles wat los en vast zat.

Ik ontzeg mezelf gewoon niks. Bij N. was het er na de bevalling zo snel weer af dat ik dacht dat het niet zo veel kwaad zou kunnen. Maar inmiddels ben ik toch wel erg veel ‘gegroeid’ en waar ik ervan uitging dat die borstvoeding straks die resterende kilo’s wel zou oplossen, hoor ik nu van een vriendin die 2 maanden geleden is bevallen dat dat bij haar dit keer helaas niet zo werkt. Want: de overgang van 0 naar 1 kinderen brengt onder andere met zich mee dat je ineens heel veel in de weer bent. Trappen op en af, kind urenlang sjouwen, troosten, aandacht geven, etc. Bij die tweede bén je al drukker. Dus ga je niet ineens veel meer energie verbranden, want alles gaat gewoon door. Dat merk ik nu in mijn verlof al: op de dagen dat ik N. bij me heb, zit ik makkelijk aan mijn dagelijkse stappendoel, aldus mijn FitBit. En vandaag is N. op de crèche en lig ik (op een paar wasjes draaien na) al de hele ochtend te vegeteren op de bank met een boek.

Hoe kan dat nou?

En toch… vind ik het een beetje gek. Ik ben inderdaad een stuk actiever dan tijdens mijn eerste zwangerschap. Ik heb meer gewerkt, voel me beter dus onderneem ook meer, ik heb al een kind dat me bezighoudt en bovendien sport ik nu 2 keer per week (hoewel dat zwangerschapssporten niet zo veel voorstelt, maar goed, het is beter dan niks).

Voor mijn eerste zwangerschap woog ik 65 kg en liep ongeveer 2 keer per week hard. Ik was best wel fit. Toen ik eenmaal zwanger werd, was mijn conditie in één klap om zeep geholpen. Wandelen en fietsen was doodvermoeiend en veroorzaakte harde buiken en steken, hardlopen was al helemaal geen optie. Aan het einde woog ik 75 kg en na mijn bevalling nog 70.

Bij aanvang van deze zwangerschap woog ik 63 kg, kickbokste 1 keer per week en ging zo af en toe eens hardlopen (héél af en toe..). Ik was op zich wel fit, maar mijn conditie was nog niet op het pré-zwangerschapsniveau. Dacht ik. Want kennelijk valt toch wel mee. Ik heb in oktober nog gekickbokst en ben per november gestopt in verband met die misselijkheid, maar in januari ben ik weer gestart. Ik doe niet bloedfanatiek mee met de trainingen en sla soms oefeningen over (buikspieren, springen) of doe een alternatieve oefening, maar dan kan ik de trainingen wel goed volhouden. Ik wilde weer zo’n 10, maximaal 12 kg aankomen en dus weer een eindgewicht van 75 bereiken. Daar zit ik al overheen (nu rond de 77 meen ik).

39 weken bij eerste zwangerschap vs. 36 weken bij tweede zwangerschap
Mooie foto door Aline

Oftewel:

Ik ben een stuk zwaarder geworden, maar zie er niet ‘dikker’ uit dan tijdens mijn eerste zwangerschap. Mijn gezicht, armen en bovenlichaam zijn minder ‘pafferig’. Mijn buik is wel groter en ik weet wel zeker dat mijn billen en benen een stuk dikker zijn, maar al met al valt het mee. Ik merk dat vooral omdat ik met geen mogelijkheid meer in mijn gewone kleren pas, terwijl ik dat bij mijn vorige zwangerschap nog wel voor elkaar kreeg (met knopen open en zo, dat wel, maar nu krijg ik mijn broeken niet eens meer over mijn heupen).

Dus. Waarom vertel ik dit allemaal? Geen idee. Ik merk wel dat dat hele gewicht me een stuk minder boeit dan de vorige keer. Ik geloof het allemaal wel. Het zal wel weer goedkomen. Maar fascinerend vind ik het wel. Sowieso dat 2 zwangerschappen zo verschillend kunnen worden ervaren, vooral fysiek in dit voorbeeld. Mijn vorige zwangerschap voelde ik me vaak niet goed, en nu voel ik me op wat kwaaltjes na, helemaal prima. Natuurlijk word ik knettergek van het constante (nachtelijke) plassen, maagzuur, pijnlijke heupen/bekken, etc. Maar al met al is dat heel erg goed te doen.

Nou, weet je dat ook weer he?

 

Tagged: , , , ,

About the Author

Dionne Ik hou van lezen

Comment (1)

  1. yvonne

    Leuk om te lezen en om de foto’s te zien. Aline heeft weer goed haar best gedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *