11/07/2017 Dionne

Bijna 30 en 3 weken moeder van 2

Nou, waar zal ik het eens over hebben. De bevalling? Borstvoeding? Slaapgebrek? Hoe wel/niet ‘druk’ het is als moeder van 2? Of N. al dan niet jaloers is op haar zusje? Of een tweede ‘anders’ is? De kraamhulp? Het consultatiebureau? Kraamverband (de horror)?

Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen. Oh ja, en zondag word ik dus 30. Dat was ik eigenlijk vergeten, tot mensen me ineens gingen vragen ‘of ik het nog ging vieren’ (nee).

Nou, laat ik overal even kort doorheen gaan. 

De bevalling

19 juni ben ik in 4,5 uur (!!1!1) bevallen van dochter L. Het was megaheftig en daarna zei ik tegen Marijn: ‘Dit doe ik nooit meer’, in tegenstelling tot mijn eerste bevalling, die 3,5 dag duurde en veel medischer en met meer gedoe verliep. Toen zei ik: ‘Als dit het ergste was, wil ik er nog wel een’. Maar goed, het was dus wel snel achter de rug, er was niet eens tijd voor pijnstilling, wat ik op het moment zelf echt verschrikkelijk vond, maar waar ik achteraf wel blij om was. En trots op mezelf ook, dat ik deze bevalling wel ‘zelf’ had gefikst, zonder ruggenprik en vacuümpomp. Oké, wel met ballonnen en wee-opwekkers, maar vooruit.

Na de bevalling

Ik bloedde nogal en L. moest even opgenomen worden op neonatalogie omdat haar ademhaling niet gelijk soepel verliep (vruchtwater in haar longen), dus we moesten een nachtje blijven. Met L. ging het eigenlijk meteen weer goed en ze mocht dus ook snel terug naar de kraamafdeling (of hoe heet dat?) in tegenstelling tot de minimaal 2 dagen opname die ons eerst voorspeld werd. Maar door mijn bloedverlies moesten we alsnog een nachtje blijven en kreeg ik wat extra medicijnen en controles. De volgende ochtend mochten we gelukkig wel naar huis.

Kraamhulp

Nou, we hebben 3 verschillende kraamhulpen gezien. De eerste kwam alleen om ons op te vangen vanuit het ziekenhuis, dus die was er de eerste dag alleen even om ‘de opstart te doen’ (?). Wat dat inhoudt, geen idee. De tweede dag kwam er een kraamhulp met wie het niet echt klikte, dus de derde dag heb ik om een andere gevraagd. Ik dacht dat dat niet zo’n big deal zou zijn, maar daar dacht de kraamhulp van dag 2 anders over. Zat ik ineens met een emoscène van een half uur opgescheept in mijn woonkamer, in gezelschap van de nieuwe kraamhulp, mijn baby en peuter. Terwijl ik net was bevallen. Is een verhaal apart, maar goed.

Borstvoeding

Loopt als een tiet (HAHAHAHA). Nee serieus. Vandaag moest ik voor het eerst naar het cb met L., en daar bleek dat ze in 2 weken 900 gram is aangekomen. Dat is kennelijk heel erg veel, dus je kunt wel ‘teveel’ borstvoeding op verzoek geven. En of ik het ietsje rustiger aan wilde proberen te doen met voeden. Ik heb gezegd dat ik het zou proberen, maar ja, als het kind wil drinken ga je niet zeggen ‘nee mag niet van het cb’. Bovendien vind ik het geen kwalijke zaak als een baby een beetje reservespekkies heeft. Als ze dan ziek wordt of iets dergelijks is ze tenminste niet meteen vel over been. Zo erg vonden ze het op het cb trouwens ook niet hoor, maar iets minder kon geen kwaad.

Ook fijn: ik heb dit keer nauwelijks pijn gehad bij het voeden. Bij N. liep het ook heel goed, maar was het de eerste 10 dagen echt verschrikkelijk pijnlijk. Tranen in mijn ogen tijdens het voeden. Nu is de pijn (als het al pijn doet) van hele andere orde.

Slaapgebrek

Ja, dat heb ik dus wel, maar dat komt vooral omdat we een nieuwe serie kijken die megaverslavend is. Dus wanneer ik eigenlijk lekker op tijd in bed zou moeten liggen, zit ik soms tot half 12 op de bank Blacklist te kijken. Ik vind het echt een hele goede serie. De laatste tijd keken we vooral ‘mwah’-series, maar deze is fantastisch. Er spelen ook heel veel acteurs uit andere (goede) series/films in, wat ik over het algemeen een goed teken vind. En de muziek is geweldig. Er is een Spotify-playlist van.

Die nachtvoedingen helpen ook niet mee natuurlijk, maar toch is die vermoeidheid vooral de schuld van Blacklist.

Tweede anders?

Ja. Het is – bot gezegd – gewoon minder bijzonder. Er is ook niet iets wezenlijk veranderd of zo, wat bij een eerste kind wel zo is (hoewel ik ook die verandering niet wereldschokkend vond). Dan word je ineens iemands ouder. Je hebt ineens een hele heftige verantwoordelijkheid. Je leven krijgt ineens een andere invulling. Allemaal ineens’en. En nu verandert daar allemaal niets aan, er komt alleen iets ‘bij’, even lullig gezegd. Wat overigens niet betekent dat ik minder blij ben met dit kind hoor. En een heleboel gaat ook op de automatische piloot, en dat is fijn. N. is pas 2 jaar oud, dus heel veel handelingen zitten nog in je systeem. Voeden, luiers verschonen, in bad doen, etc., het is allemaal nog vertrouwd. Je hoeft minder uit te zoeken en te leren.

Daarentegen is herstellen wel lastiger, omdat je minder rust kan nemen. Dat vind ik wel moeilijk. Gelukkig hoef ik nu minder te herstellen van de bevalling in vergelijking met vorige keer, maar dan nog ben je natuurlijk niet meteen topfit. Ook weet ik nu dat dat eerste jaar best wel intensief is. Bij N. wist ik nog niet precies wat me te wachten stond, dan neem je de dag gewoon zoals ‘ie komt en je ziet wel. Maar nu kijk ik meer op de lange termijn en zie ik ineens een jaar vol dutjes, voedingen, meeslepen van zooi, etc. voor me en denk ik: oh ja. Dat was best een gedoe. Hoewel ik er wel van wil genieten, want hoogstwaarschijnlijk blijft het bij 2 kindjes. Dus is dit de laatste keer babytijd. En dan is zo’n jaar eigenlijk best wel weer kort..

N. jaloers?

Nee. Is ze gewoon (nog) niet. Ze is superlief voor haar zusje, geeft haar al haar speelgoed en verder gaat ze gewoon haar gang. Ze had wel meteen door dat deze baby here to stay is. Ze vraagt ‘s ochtends waar ze is als ze haar niet gelijk ziet en als ze ergens heen gaat, krijgt de baby ook een kus. Ze hoort er wat N. betreft helemaal bij. Meteen. Ik sluit niet uit dat ze nog jaloerse fases gaat krijgen hoor, maar tot nu toe gaat het heel goed.

Oké, tot zover maar even, want dit zijn alweer ruim 1000 woorden en er wordt een hongerige baby wakker. Joe!

 

 

Tagged: , , , ,

About the Author

Dionne Ik hou van lezen

Comments (3)

  1. yvonne

    Gefeliciteerd nog. En wat een mooie naam heeft ze. Wat een snelle bevalling zeg! Naar het verhaal van die kraamhulp ben ik wel benieuwd. Snap niet dat iemand zo dramatisch gaat staan doen in het huis van een netbevallen vrouw. Apart…

  2. yvonne

    Oja die cakejes zien er trouwens erg lekker uit. Had N die getrakteerd op de kdv?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *