14/11/2017 Dionne

Doeken en zakken

Ik sjouw me een breuk met die dikke baby van mij. Zodra ik na mijn bevalling genoeg hersteld was om een draagdoek te gebruiken, zijn er maar weinig (verlof)dagen voorbijgegaan waarop ik L niet heb gedragen. Ze had moeite met in slaap vallen in haar bed/kinderwagen/auto, etc., maar in de draagdoek was ze zo vertrokken.

Leeswaarschuwing: dit is een heel lang en saai verhaal als je niet in dragen geïnteresseerd bent. En zelfs als je er wel in geïnteresseerd bent is het maar matig interessant. Zeg niet dat ik niet gewaarschuwd heb.

Ik ben geen draagexpert, ik draag niet ‘om het dragen’, maar echt uit praktisch oogpunt. Ik ben lid van 2 draaggroepen op Facebook en dan zie ik soms berichten voorbijkomen van vrouwen die soms wel 20 doeken in hun collectie hebben. Dure doeken ook nog, moet je eens bedenken hoe lang je daarvan op vakantie kunt (ik bereken alles van waarde in vakanties). Maar goed, ieder heeft zo zijn eigen hobby.

rp_tumblr_ousdt3nOG71rk3o89o4_1280.jpg

Ik heb nog nooit een draagconsult gehad en kan eigenlijk maar 2 knopen echt goed maken. Als ik N vroeger op mijn rug wilde knopen, moest ik er vaak eerst weer een YouTube-tutorial bijpakken. N droeg ik dan ook meestal in een draagzak op mijn rug. Als ik haar al droeg. Ik deed het wel, maar niet dagelijks en het voelde vaak toch een beetje ongemakkelijk.

Zo’n fanatieke drager was ik dus niet. Bij L is dat ineens helemaal omgeslagen. Ik knoop veel ineens veel makkelijker en stop haar ook in de draagdoek als ik weet dat ze er maar 10 minuutjes in zal zitten. Bij N vond ik dat dan teveel gedoe. Het voelt allemaal veel natuurlijker en ik ben zekerder over hoe ze goed in de draagdoek/-zak moet zitten.

Inmiddels is er stiekem best een voorraadje ‘draagwaar’ ontstaan hierin huis. En dat ga ik in deze blog eens laten zien. What’s in my draagbag of zo.

Eén van de eerste keren dragen met N

Bijna 2,5 jaar geleden kocht ik een draagdoek met advies van Des. Dat is geweven katoenen doek in maat 6 van Little Frog: Fuchsia Agat(de onderste van de linkerstapel). Het is mijn eerste doek en dus ook de meest gebruikte. Maar ik heb nu een nieuwe doek en ik denk dat ik de Little Frog nu helemaal niet meer ga gebruiken want die nieuwe is zo mooi! Maar goed, daarover later meer. Deze doek is van 100% katoen en is echt een ‘beginners’-doek. Niet te duur, standaard maat, geen gekkigheid. Helemaal prima, maar ik ben er inmiddels wel een beetje op uitgekeken.

Toen volgde de eerste draagzak. De Manduca. Ik kocht hem voor vaderdag, want Marijn wilde best zijn dochter dragen, maar niet in zo’n gekleurde hippiedraagdoek. Deze draagzak kun je met gekruiste banden (buik)dragen of als ‘rugzak’ op je rug (of buik, maar ik kruis die banden dus liever) en je kunt er zelfs mee heupdragen. Er zit een ritsje in om hem te verkleinen of vergroten, een slaapkapje en hij heeft een baby-insert, maar ik vind deze draagzak niet geschikt voor newborns.

Daarom kocht ik de Marsupi (rechtsboven). Die kocht ik trouwens pas bij L en ik wou echt dat ik hem bij N ook al had gehad. Wat een handig ding. Een draagzak met gespen moet je per gebruiker steeds verstellen en dat is erg onhandig. De Marsupi heeft echter klittenband, dus zowel Marijn als ik konden deze draagzak gebruiken. Ook is hij supermakkelijk in het gebruik, waardoor hij zelfs op de crèche en door mijn schoonvader is gebruikt (toen L nog erg moest wennen aan opvang en niet in bed wilde slapen). Hij is helemaal zacht en klein op te vouwen, superlicht en je baby kan er al vanaf de geboorte in. Ik vond het echt erg dat die dikke megababy er met 4 maanden al uit was gegroeid (je kunt hem gebruiken tot maat 74 ongeveer).

De tweede draagzak die we kochten (na de Manduca en voor de Marsupi, snap je het nog?) is de Tula Toddler Aviary. Ik vind Tula heel erg leuk met die printjes, maar zelf vind ik het niet fijn om ermee te buikdragen omdat de banden dus niet gekruist kunnen worden. Hij zit dus als een omgekeerde rugzak op je buik. Maar grotere kindjes draag je toch niet meer op je buik, dus dan is de Tula wel heel erg fijn. En mooi. En makkelijk.

Ook haalde ik nog een ringsling (Neobulle Louis, 100% katoen) van Marktplaats voor kortere stukjes toen N iets van 10 maanden oud was. Die ligt nu eigenlijk standaard in de auto. Ik vind een ringsling niet heel erg fijn dragen (asymmetrisch, dus krijg er rugpijn van), maar voor korte stukjes is het echt een uitkomst. Vooral omdat je hem makkelijk even over je jas kunt dragen (een draagdoek draag ik altijd onder mijn jas). Je propt je baby er zo in en hebt even je handen vrij. Ik gebruik deze als ik L vanuit de auto mee moet nemen naar verschillende winkels bijvoorbeeld. Of haar naar de crèche breng. Deze ringsling heb ik van Marktplaats gehaald.

Geen foto van de Boba, dus dan nog maar een van L in de Little Frog

Toen L geboren werd gebruikte ik dus volop mijn Little Frog-doek weer, maar voor anderen was een geweven doek niet altijd even handig. Dus leende ik een rekbare doek van Boba (Stardust)van mijn zusje. ‘Want als zij het kan, kan iedereen het’. Behalve ik. Ik kan helemaal niks met een rekbare doek. Als ik L erin deed, hing ze na 10 minuten op mijn knieën. Mijn zusje heeft haar wel een keer in die rekbare doek gedragen en toen lag ze heerlijk te maffen. Maar niks voor mij dus.

Kan ook prima als dekentje

En nu heb ik een extra doek in mijn bezit en ik vind hem zo mooi. Het is een mix van 60% repreve, 40% katoen, van Yaro (Quantum Burning up a Sun Rainbow – vraag me af wie die namen verzint). Ook een maat 6, maar deze valt iets groter dan mijn Little Frog.

Inmiddels is de Boba terug naar mijn zusje, de Marsupi weer verkocht via Marktplaats en gebruik ik momenteel eigenlijk alleen mijn nieuwste doek van Yaro voor L. En Marijn de Tula Toddler voor N of de Manduca voor L.

Familie pakezel op vakantie

Tot zover mijn spreekbeurt groetjes joehoi.

 

Tagged: , , , , , , , ,

About the Author

Dionne Ik hou van lezen

Comment (1)

  1. Yael

    Ah eigenlijk super leuk om te lezen! Ik wist niet dat er zo veel soorten waren! Heel cute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *